Thu. Dec 12th, 2019

HomerunBG

Българската бейзболна вселена

Алтуве сложи край на сагата, Хюстън отново в Световните серии

1 min read

След година отсъствие, Хюстън Астрос се завръщат в Есенната класика. „Астронавтите” спечелиха мач №6 по рядко драматичен начин благодарение на геройствата на Хосе Алтуве, който сложи категоричен край на интригата в серията в затварянето на деветия ининг.

И двата тима заложиха на булпените си заради липсата на ден почивка, продиктувана от отлагането на мач №4 с 24 часа заради дъжд в Бронкс. За запад от Ню Йорк Янкис не успяха да удължат финала в Американската лига.

Домакините заложиха на Брад Пийкок, който излезе след 1.2 ининга, допускайки RBI сингъл към центъра на Гари Санчез. Към онзи момент обаче Астрос водиха с 3:1 след троен хоумрън на Юли Гуриел в затварянето на първия ининг срещу Чад Грийн.

В четвъртия ининг Джио Уршела направи разликата само една точка със соло хоумрън, а в шестата част Алекс Брегман удвои преднината на домакините след RBI FC.

Отново третия бейзмен бе в основата на изравняването на резултата в деветия ининг. Уршела откри ининга с единичен хит в ляво, последван от двоен хоумър в дясно на Ди Джей ЛиМею. Робърто Осуна (П, 1-0), пропиля сейв за първи път от пет възможности в плейофната му кариера, но Хюстън не бяха казали последната си дума.

В затварянето на частта Джордж Спрингър се озова на база преди Хосе Алтуве да изстреля хвърляне на Аролдис Чапман (З, 0-1) извън пределите на терена на ст. „Минит Мейд Парк” за победа на тима му с 6:4, която изпрати Астрос към битката за Трофея на Комисаря за втори път от три сезони и общо за трети път в клубната история.

Хосе Алтуве вече има 5 хоумръна, повече от който и да е друг играч от началото на плейофите. От друга страна, поради липсата на седми мач, Хюстън успяха да дадат на Герит Кол един допълнителен ден почивка, като той ще започне първия мач срещу Вашингтон четири дни след последния си аутинг.

Двата отбора използваха по седем питчъра, като трима хвърлиха 2 или повече ининга. Раян Пресли накуцваше след като затвори третия ининг срещу Диди Грегориъс, докато Хосе Ъркуиди, който се очакваше да започне мача, направи 5 страйкаута за 2.2 ининга.

Алтуве се поздрави с приза за MVP на Шампионатните серии на АЛ, като венецуелецът бе автор на два хоумръна в шестте мача.

„Казахме, че целта ни е да спечелим няколко титли от Световните серии. Все още не сме постигнали това.” Каза генералният мениджър на Хюстън Джеф Луноу, който е в центъра на революцията на Астрос през последните шест сезона.

Янкис пък, на свой ред, пък стигнаха клубно дъно, за което други отбори биха си мечтали в исторически план. Ню Йорк регистрира първо десетилетие от 1910-1919 г., в което не успява да стигне до Световните серии – последния такъв случай бе през 2009 г., когато „янките” спечелиха последната от 27 титли срещу Филаделфия.

Хюстън Астрос пък ще играят в трети сблъсък, като ще имат домакинско предиство за първи път. Преди две години Хюстън надвиха ЛА Доджърс в Калифорния за историческата си първа титла. Сега като явни фаворите очакванията са за нищо по-малко в подобрен облик в нападение и три доминантни аса на възвишението.

През 2005 г. Хюстън загуби първата си финална серия, тогава още представяйки Националната лига, от Чикаго Уайт Сокс, но трябваше да изчака още 12 години за да могат феновете на „астронавтите” да видят успех на отбора им на най-високата възможна сцена.

115-тото издание на Световните серии започва през нощта на вторник срещу сряда, от 03:00 ч. българско време. По традицията, първите два мача са в Хюстън поради 108-те победи, които бяха най-много в лигата. Следват три срещи в столицата и кулминация обратно в Тексас.

HomerunBG 2017-2019 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.