Thu. Dec 12th, 2019

HomerunBG

Българската бейзболна вселена

Хюстън-Вашингтон: Анализ преди Есенната класика

1 min read

Сблъсъкът за 115-тото издание на Световните серии е факт. Тази нощ е първата среща между Хюстън Астрос и Вашингтон Нешънълс на ст. „Минит Мейд Парк”, и това е перфектната възможност да обобщим главните моменти преди една много интригуваща серия в битка за Трофея на Комисаря.

Редовният сезон за двата отбора мина по коренно различен начин. Хюстън още от рано имаха дивизия АЛ Запад под контрол; в крайна „астронавтите” надвиха Оукланд за короната на западната дивизия, печелейки я с 10 мача преднина.

Столичани обаче преодоляха далеч повече перипети. В средата на май те имаха баланс 19-31, бивайки провъзгласени за мъртви в битката за плейофите. Това не бе така пет дни преди края на редовната фаза на кампанията, когато те си гарантираха място в Уайлд Кард мача на НЛ. Вашингтон надви Милуоки благодарение на двоен хит на Хуан Сото, който вкара три ръна, за победа с 4:3.

Изоставането бе налице и в Дивизионните серии срещу ЛА Доджърс, но Хауи Кендрик и Гранд Слам в десетия ининг на решаващия мач №5 имаха последната дума. Оттогава насам Нешънълс просто разбиха Сейнт Луис с 4-0 победи.

Хюстън е фаворит                  

Въпреки категоричното представяне на Вашингтон и шест поредни победи в плейофите, според масата няма кой да спре Хюстън. Астрос са фаворите с коефициент 1,44 според BetOnline, включително и прогноза за победа с 1,5 ръна разлика според Vegas Sportsbook.

Доджърс бяха в далеч по-благоприятна ситуация преди 12 месеца, но тогава „измамниците” не бяха толкова категорични по пътя си, колкото бе Вашингтон сега. Нешънълс са страхотен залог – стартърите и в първите два мача – Макс Шързър и Стивън Старсбург – имат под 2.00 ERA в плейофите.

Макс Шарзър е оръжието в мач №1

Шързър постигна един рядък статистически баланс през 2019 г. и той се изразява в коефициента на батиране според пътите, в които се изправя срещу батинг ордър. Много голяма част от питчърите из МЛБ изпитват проблеми на третия път; там той е допусна .216 в сравнение с .219 в първите батирания на съперника.

Това трябва да е на висота в първата среща, ако искат гостите да имат шанс за успех. Долната част на листата на Хюстън, една от най-дълбоките в МЛБ, батира под .200 в серията срещу Янкис, въпреки победен хоумрън на Карлос Кореа в мач №2 и ранен такъв на Джош Редик в мач №3. Особени проблеми изпетва младокът Йордан Алварез, който удря .045 в Дивизионните серии и .171 от началото на постсезона.

Може ли Грейнке да продължи успехите във Вашингтон?

Представянето на голямата придобивка на Хюстън Зак Грейнке е далеч от добро. Бившият питчър на Аризона има баланс 0-2 със 6.43 ERA в 3 плейофни старта, а в мач №3 от първите си Световните серии той ще се изправи срещу бившия му съотборник в пустинята Патрик Корбин.

През кариерата си, Грейнке хвърля много силно в американската столица. В четири старта на ст. „Нешънълс Парк” той има 1.11 ERA и баланс 2-1, а в единствения си старт срещу Вашингтон този сезон той хвърли 7.1 ининга без допуснат рън.

Рендон и Кендрик са ключа за Вашингтон

Вашингтон има нужда от ранни точки и продукция от горната част на батинг листата. По-важна е дори и играта на Антъни Рендон и Хауи Кендрик на №3 и №4, които да се възползват от ефективен лийдоф в лицето на Трей Търнър и да правят това, което те правят най-добре от началото на плейофите – да вкарват точки. Рендон има 7 RBI, докато Кендрик води всички състезатели с 9 RBI.

Друг важен фактор е дали Хуан Сото ще продължи доброто си представяне с рънъри в стрелкови позиции, въпреки .188 AVG в Дивизионните серии. Очаквайте той да мине от №4 към №5 за сметка на Кендрик. Долната част на ордъра имаше своето влияние, но малка е надеждата това да продължи.

Ще повлияе ли контузията на Пресли?

Вашингтон има нужда от търпение на хоума и стигане до булпена на Хюстън колко се може по-бързо, което е слабостта на „астронавтите”. Проблем може да се окаже и видимата контузия на Райън Пресли, който в седмия ининг в мач №6 срещу Ню Йорк изгори Диди Григориъс, след което напусна терена накуцвайки.

В шест мача в плейофите, Пресли записва 13.50 ERA за 2.2 ининга, което се равнява на 4 допуснати точки.

Прогноза

Серията има много повече потенциал, отколкото индикират балансите на двата тима от редовния сезон и коефициентите на букмейкърите. Ако Вашингтон продължи силното представяне на възвишението, няма причине те да не са до късно в серията и дори да спечелят първата титла в 51-годишната история на клуба. 4-3 Хюстън.

HomerunBG 2017-2019 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.