Mon. Jan 20th, 2020

HomerunBG

Българската бейзболна вселена

Десет прогнози за 2020 г.: Част Първа – МЛБ

1 min read

Нова година не е просто началото на един нов период в календара, било това година или, в случая също, ново десетилетие. То ознаменува и нова година в бейзбола, която започва на бързи обороти с продължението сезона в Австралийската бейзболна лига, като зад ъгъла чакат МЛБ и Българската Бейзболна Лига, на първо място.

Празничният период е време за много развносметки на старата година и прогнози и обещания за новата. Редакцията на Homerunbg.com се заема със второто, като ще ви представим 10 прогнози, които очакваме да се превърнат в реалност през 2020 година.

Аризона Даймъндбекс ще победят Ню Йорк Янкис в Световните Серии

Въпреки силната зима на отбора от Глендейл, Доджърс все още са смятани за фаворити не просто в НЛ Запад, но и в цялата Национална лига. Но след такъв контраст в амбициите и посоката на двете организации, няма да бъде изненада, ако „гърмящите змии” поднесат някаква сериозна сензация.

Аризона направи ротацията си много стабилна с привличането на Мадисън Бъмгарнър, а на хоума батинг листата ще е подсилена от кандидата за MVP през изминалия сезон Кетел Марте. Следващият ход на Даймъндбекс ще бъде жизнено важен – те все още търсят аутфилдър, въпреки подписването с Коул Калхуун, а това може да бъде някой сред Николас Кастеянос, Марсел Озуна или Ясиел Пуиг.

Попълнението на реливъра Блейк Трейнен може да се окаже недостатъчно за слаб булпен като този на ЛА, най-вече след разочарованието през 2019 г. с екипа на Оукланд. Ако Кършоу и Бюлър не влезнат във форма, достойна за номинация за Cy Young, те няма да компенсират за липсата на дълбочина, която оставят след напускането на Хюн-джин Риу Кента Маеда, Дъстин Мей и който и да бъде петия стартър на тима, воден от Дейв Робъртс. Това може да е проблем, особено с оглед на това, което предлагат МадБъм, Роби Рей, Майк Лийк, Люк Уийвър и Мерил Кели/Алекс Йънг.

Ако Dbacks покажат, че могат да преборят гранда от Лос Анджелис, няма причина да не бъдат смятани за опасни в плейофите. В евентулен сблъсък срещу НЙ Янкис пък продукцията в нападение ще бъде важна, особено срещу булпена на отслабения булпен на „янките” (ако все пак не привлекат Джош Хейдър).

Оукланд Атлетикс ще пропуснат плейофите за първи път от 2017 г.

Атлетикс правят разочароващ трансферен период. Не просто те не привлякоха никой от голямо значение, но и загубиха важни парчета от миналогодишния Уайлд Кард отбор в Американската лига в лицето на реливъра Блейк Трейнен, който подписа с ЛА Доджърс като свободен агент, и втория бейзмен Джуриксън Профар, който се озова във Сан Диего след сделка през декември. Системата на „слончетата” също не предлага много – питчърът Ей Джей Пук най-накрая ще изиграе цял сезон, а другия младок, който да се пребори за място сред 26-мата, е кетчърът Остин Алън, който дойде от Падрес след сделката за Профар.

Доста ще отнеме на другите отбори от АЛ Запад да преборят Хюстън, но Тексас и ЛА Ейнджълс правят сериозни заявки за това след силни и активни офсезони.

Стивън Страсбург ще спечели Cy Young в Националната лига

Страсбург остана член на Вашингтон Нешънълс след звездна кампания, след която завърши 5-ти в гласуването за NL Cy Young с 18-6 питчърски баланс и 3.32 ERA. Въпреки един от най-силните си сезони откакто влезе в лигата през 2009 г., Страсбург все още чака първото си питчърско отличие. Ако договор на стойност $245 млн. му се отрази позитивно, очакван спад във формата на Клейтън Кършоу и Мадисън Бъмгарнър поради възрастта им и факта, че Хюн-джин Риу вече не е в НЛ са факторите, които може да повлияят върху първата му Cy Young награда след като стана първия питчър с MVP от Световните Серии от 5 издания на „Есенната класика”.

Синсинати ще грабнат НЛ Център

Синсинати Редс постигнаха много през последните два сезона благодарение на агресивната акция на пазара на щаба на генералния мениджър Ник Крал. Тя започна миналата зима със привличането на Танър Роарк, удълженият договор на Еухенио Суарез и сделката за Ясиел Пуиг и Алекс Ууд. Ротацията на отбора, оглавена от Луис Кастию и Сони Грей, имаше сензационна кампания с 4.12 ERA, деветото най-добро постижение в МЛБ.

Кулминацията обаче дойде в края на 2019 г. Първо „червените” се поздравиха с бившия трети бейзмен на Канзас Сити и Милуоки Майк Мустакас, който щвероятно ще бъде новия титулярен втори бейзмен на отбора. Шого Акияма пък дойде от японския Сайтама Лайънс като поредната сделка, която цели да поправи слабото нападение на отбора от Охайо, който бе едва 25-ти по отбелязани точки.

Все още има въпроси в състава на Дейвид Бел, като например шортстоп, където кам момента най-доброто е Фреди Галвис. Въпреки това шансовете за това Редс да бъдат конкурентноспособни са доста добри. Особено в дивизия, където Чикаго Къбс могът да се разделят с Крис Брайънт преди Деня на Откриването, Милуоки са без с третия си бейзмен и втория си най-добър питчър, а Сейнт Луис също не адресира нуждите си в нападение.

Еухенио Суарез ще удари най-много хоумръни в редовния сезон

Третият бейзмен на Синсинати бе в сянката на новобранското чудо на НЙ Метс Пийт Алонсо, но той завърши само на четири хоумръна от титлата в тази категория, записвайки 49 биг флая.

Успехите на Суарез не бяха случайност. През последните три сезона той има 109 хоумръна, като само девет батъра в Мейджър Лийг са ударили повече за същия период. Това се дължеше на много силен завършек на кампанията, в който той успя да запише най-много WAR за един сезон в кариерата си (4,5). За да даде тласък на шансовете си, той подобри покозотелите си на скорост на ударена топки (Exit Velocity) и процент на „силно” ударени топки (Hard Ball %), въпреки проблеми срещу въртеливи топки, по данни на FanGraphs.com.

Тези 49 хоумръна бяха плод на най-небалансирания сезон от Еухенио Суарез поне от няколко години. Процентът на флайболи се повиши с 3,4% (от 37,1% до 40,5%), а този на хоумръни в левия аутфилд (удобния за десничар като Суарез) със зашеметяващите 10,6%. Междувременно, показателите на граунболи, хоумръни в центърфийлда и хоумръни в опъзит фийлда (десния за Суарез) регистрираха спад.

Ако той запази формата си през сезон 2020, и тези тенденции продължат, Суарез може да се превърне в мощен пауърхитър, запазвайки в същото време ефективността си в полза на Редс на 10% бази за боли.

HomerunBG 2017-2019 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.