Wed. Oct 21st, 2020

HomerunBG

Българската бейзболна вселена

Extra Innings: Ротацията на Чикаго Уайт Сокс през 2020 г.

1 min read

След слаб сезон и баланс от 72-89 през 2019 г., Чикаго Уайт Сокс направиха много подобрения по време на засилена активност на пазара през зимата по състав, който според много вече е близо до лидерите в дивизия АЛ Център Кливланд и Минесота.

Новите попълнения Номар Мазара, Евуин Енкарнасион и Ясмани Грандал, както и завръщащият се от контузия трети бейзмен Йоан Монкада, гарантират едно от най-експлозивните батинг листи в Американската лига, разполагайки както с батъри за висок коефициент като Тим Андерсън, който спечели поведе МЛБ с .335, така и с пауърхитъри като Енкарнасион, който има поне 30 хоумръна във всеки от последните 8 сезона в МЛБ.

Тема на сезон 2020 от много време обаче изглежда ротацията, където положението е по-интересно и промените са повече от когато и да е. Лукас Джиолито се завръща след един от най-силните си сезони, попълненията Далас Кайкъл и Джио Гонзалес са готови да допринесат зад него, а младокът Майкъл Коупек ще изиграе първата си цяла кампания в „големите лиги”, след възстановяване от операция Tommy John през 2019 г.

Нека разбием и анализираме съставните части на ротация, която може да изненада много през предстоящия сезон в Мейджър Лийг Бейзбол:

  1. RHP Лукас Джиолито

Изборът на Вашингтон от Драфта през 2012 г. регистрира невероятно обръщане на формата си спрямо това, което показа през сезон 2018. Преди две години калифорниецът отчете 6,13 ERA в 32 старта, като единствено питчърът на Канзас Сити Джейсън Хамел беше записал по-слаби показатели в поне 100 ининга.

Само 12 месеца по-късно, Джиолито свали коефициента си с почти 3 ръна за девет ининга до 3,15 ERA и баланс на възвишението 14-9 за 29 старта. Феноменалната кампания на 25-годишния стартов питчър показва почвата за подобрения в играта му в оставащите 4 сезона в новобранския му договор. Ако Джиолито покаже лицето си от 2019 г., а не това от 2018 г., той може да бъде сред претендентите за наградата AL Cy Young, а с това и да положи основите на стабилно представяне на хълмчето в редиците на „белите чорапи”.

2) LHP Далас Кайкъл

Шампионът от Световните серии с Хюстън бе сред 15-те стартъри по ERA между 2014 г. и 2017 г. След като напусна „астронавтите” и стана свободен агент, Кайкъл трябваше да почака, преди да си намери отбор чак по средата на миналия сезон (което беше след Драфта и не го обвързваше с избор).

Присъствието на Кайкъл даде дивиденти, но баланс 8-8 и 3,75 ERA не отговаряха на стандартите от миналото. Атланта, в преследване на свободния агент Мадисън Бъмгарнър, се отказаха от това да предложат нова сделка.

Вече в южната част на „ветровития град”, Кайкъл гарантира дълбочина в ротацията на Уайт Сокс за първи път от години. Той също така е и един от двама левичари в ротацията, заедно в Джио Гонзалес. Кайкъл стана на 32 през януари и е готов да за най-силните си години, което би означавало и пренасяне на блясъка от годините в Хюстън на ст. „Гарантийд Рейт Фийлд”. Дори да започне годината на нивото от сезон 2019, Пролетните тренировки и ранната част на сезона му дават предостатъчно време за влизане във дори по-добра форма.

3) LHP Джио Гонзалес

Гонзалес имаше няколко много интересни години във столицата. Джио прекара 5 сезона и половина в екипа на Вашингтон и се класира 4-ти по страйкаути и 5-ти по ERA на питчър в историята на клуба, датираща още от времената в Монреал.

Между него и Кайкъл има много допирни точки – и двамата носят със себе си кариери, вървящи надолу, като с това и риск; но и двамата за първи път от две години ще започнат сезона в лигата още от самото начало, което дава поводи за оптимизъм.

Миналата година Гонзалес записа баланс 3-2 с 3,50 ERA, но неговото представяне беше по-тривиално отколкото числата показват, защото той спаси отбор на Милуоки, който във втория полусезон страдаше от контузии на асовете Зак Дейвис и Брендън Уудръф, както и на крайно разочароващо представяне на булпена.

4) RHP Рейналдо Лопез

Откакто дебютира с Чикаго през 2016 г., Рейнолдо Лопез записа два пълни сезона. Сезон 2018 беше благосклонен към доминиканеца, като той записа 3,91 ERA в 32 старта. Миналата година обаче не отговаряше на очакванията.

Лопез се срина, като за първи път допусна над 100 ER, което отговаряше на 5.38 ERA. През втората половина на кампанията този показател спадна до 4,26, но това беше достатъчно само за третото най-добро постижение в състава на Уайт Сокс, след Джиолито и Айван Нова.

Очакванията към доминиканския питчър не са високи. Имайки впредвид приятните впечатления, които остави Дилън Сийс миналата година, както и това, на което е способен Коупек (ще стигнем до там), е напълно възможно Лопез да бъде петия по качество, без значение кой измежду Сийс и Коупек се окаже питчър №5.

Лопез със сигурност ще е част от ротацията в началото на сезона, но ако отбора иска тя да стигне „тавана” на възможностите си, програма минимум е той да се върне към представянето си от 2018 г. След две поредни години с поне 180 ининга на хълмчето, опитът, който да даде шанс на Лопез да изненада приятно, определено е налице.

5) RHP Майкъл Коупек                                                                                             

Тук опциите са повече, а изборът – по-неясен. Според източниците, Коупек е здрав и напълно завършил възстановяването си от операция, но все още се очаква Дилън Сийс да започне като „пето колело” в ротацията на тима на мениджъра Рик Рентерия.

Коупек започна кариерата си с грам и трясък още през 2018 г., като направи 3 страхотни старта през август, в които допусна една единствена точка, преди слабо представяне и 7 инкасирани ръна срещу Детройт през септември. Скаути и медии описваха рамото му като „огнехвъргачка”, а хвърлянията му стигаха до 104 мили/час.

Към момента той е класиран под №20 според MLB Pipeline, на второ място след първия бейзмен Андрю Вон, но е сигурно, че очакванията към него са повече от големи. Коупек бе топ проспекта на Уайт Сокс преди избора на Вон в първия кръг миналия юни и се очакваше да бъде за постоянно в състава на Чикаго още миналата година.

Другата опция при №5 е Дилън Сийс, който записа 5,79 ERA в 78 ининга в новобранския си сезон, но завърши кампанията с три поредни мача с по 1 допусната точка.

HomerunBG 2017-2019 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.